Idézetes képek
Főoldal
Csepp díszek
Gömbölyű képek
Horoszkóp gif
Idézetek a Barátságról
Idézetek a szeretetről
Karácsonyi sorelválasztók fejlécek
Karácsonyi összeállítás
Karácsonyi sütemények
Szép gondolatok
Müller Péter idézetek
PNG-Képek
Szép Tájképek
Viccek
Vízes hatású képek
Fórum
Galéria


ezüst sordisz
Click for Sopron, Magyarország Forecast

 

violet
Az oldal szerkesztője.
"Olyan vagyok, mint bárki más, ki hallgat a szívére. Olyan ember vagyok,  aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál."
violet
Hinni a szépet, a lehetetlent,
Hogy egyszer valóra válik.
Hinni a világban, akaratunkban,
Ha kell hinni mindhalálig.
sorelválaszto
öszikép
violet
öszikép
violet
öszikép
violet
öszikép
violet
öszikép
violet
öszikép
Ezüst csillogó sorelválasztó
öszikép
Ezüst csillogó sorelválasztóöszikép
Ezüst csillogó sorelválasztóöszikép
Ezüst csillogó sorelválasztó
öszikép
Ezüst csillogó sorelválasztó
öszikép
Ezüst sorelválasztó
öszikép Ezüstsorelválasztó
öszikép
 Ezüstsorelválasztó
öszikép
Ezüstsorelválasztó
öszikép
Kép
 
 
 
 
 
 
 
********

Karácsonyi édes receptek.

 
 

Karácsonyi csillagok recept

 Hozzávalók:
38 dkg liszt
25 dkg vaj
13 dkg porcukor
1/2 kávéskanál ôrölt fahéj
1 tojás
1/2 csipetnyi só

Elkészítés:
Összegyúrjuk. 1 órát pihentetjük hûvös helyen. Nyújtjuk, szaggatjuk csillag formára. 180 fokon gyorsan sül.

Tanácsok:
Díszíteni lehet dióval, mogyoróval, olvasztott csokiba is márthatjuk a felét. De így magában is nagyon finom.

violet

 

Karácsonyi diós beigli(update)

Hozzávalók:
½ kg teljes kiőrlésű liszt
1 margarin
2 egész tojás
2 dl tej
2 dkg élesztő
1 tk.canderel vagy 5-6 csepp édesitőszer
csipetnyi só
1 ek. olivaolaj
Töltelékhez valók:
30 dkg darált dióbél
4-5 ek. canderel- ha édesebben szereted, akkor izlés szerint több-
1.5dl forralt víz, vagy tej
2-3 ek. mazsola

Elkészítés:
Legeléb is a tejet meglangyosítjuk. Vigyázzunk, ne legyen forró, mert a beléje hintett canderel a túlzott forróság hatására olyanná válik, mint a záétonyra futott házasság: eltűnik belőle minden, ami édes. Ráadásul a belemorzsolt élesztőnek sem tesz jót a felfokozott hőmérséklet. Mindezt néhány percig állni hagyjuk, felfuttatva a matériát, mint vidéki lányt a valóságshow.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipetnyi sót, majd a közepében kis „fészket” készítünk, melybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az egyik egész tojást. Kikölteni szerencsére nem kell, viszont a masszát jó alaposan összegyúrjuk, és úgy fél órán át letakarva állni hagyjuk, magyarul kelesztjük.
Közben elkészíthetjük a tölteléket. A mazsolát néhány percig vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A dióbelet összeházasítjuk az édesítőszerrel, hozzáadjuk a mazsolát, s összekeverjük a felforralt vízzel, vagy tejjel.
Eközben ha ügyesek voltunk, a tészta már jól láthatóan dagadozik. Ekkor 4 egyforma cipót formázunk belőle, és a sodrófa humánus felhasználásával kábé fél centi vastag, téglalap alakra nyújtjuk.
Ezt követően a töltelék esetében is jöhet az „oszd meg és uralkodj!" elve, azaz ebből is 4 egyenlő részt képezünk, és egyenként megkenjük vele a téglalapokat. A minél szorosab feltekerés után jöhet a kiolajozott tepsibe, mint utolsó előtti nyughely a bendőnk előtt. A másik tojássárgájával a bejglik tetejét kenjük és előmelegitett sütőben úgy 40 percig sütjük, míg a teteje aranybarnára nem sül.
Utána már csak arra kell figyelni, hogy meg ne egyék előlünk ezt az ínycsiklandóan finom édességet.
violet
 

Karácsonyi diós linzer

 Hozzávalók:
50 dkg liszt,
30 dkg vaj,
75 dkg darált dió,
15 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
3 evőkanál tej.

Elkészítés:
A hozzávalókból linzertésztát készítünk.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, különböző alakú formákkal kiszaggatjuk, forró sütőben kisütjük.
2-2 lapocskát pikáns lekvárral megkenve összeragasztunk.

violet

 

Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:
1 db üres piskótatekercs
4 ek. lekvár(én meggyet szoktam hsználni)
5 dkg mazsola
10 dkg porcukor
4 db tojás sárgája
10 dkg étcsokoládé
1 db narancs
25 dkg margarin
1 tasak vaníliás cukor
3 ek. rum(vagy aroma)
5 dkg dió

Elkészítés:
A piskótatekercset óvatosan szétterítjük, és megkenjük a felforrósított lekvárral. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A porcukrot habosra kavarjuk a tojássárgákkal,majd gőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítjük. Utána ahgyjuk, had hüljön. Közben a csokit összetördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A megmosott narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és átszűrjük.
A margarint habosra kavarjuk a vaníliás cukorral, az olvasztott langyos csokival, és a narancshéjjal és narancslével. Ha kész, apródonként hozzádolgozzuk a tojáskrémet és végül a rumot. A mazsolát lecsepegtetjük, a diót durvára vágjuk. A krém 2/3 részét a piskótára kenjük, majd rászórjuk a diót és a mazsolát. Feltekerjük szorosan, és bevonjuk a maradék krémmel. Ezután még ízlés szerint díszíthető dióval, pisztáciával...
 
violet
 

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
200 ml 35 langyos tej
5 dkg cukor
1 tojás
1/4 teáskanál kardamom
1/2 vaníliarúd
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 teáskanál só
27,5 dkg puha vaj
15 dkg mazsola
5 dkg tört mandula
5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj
5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj
2 evőkanál rum
2 csomag vaníliáscukor


Elkészítés:
A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.
Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 30 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

violet

 

Karácsonyi habkarika

Hozzávalók:
3 tojásfehérje
1 tk citromlé
15 dkg cukor
színes cukor
egyéni díszítőkellékek

Elkészítés:
3 tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk. 15 dkg cukrot apránként belekeverünk és addig verjük tovább, amíg a késvágás látható marad benne. A habmasszát nagylyukú nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 6 cm átmérőjű) karikákat spriccelünk. Tarka cukormorzsával megszórjuk, néhány órán át száradni hagyjuk, majd az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 100-120 C, gázsütőnél 1-2-es fokozat, sütési idő: 120-140 perc.
A karikákat konyhai rácsra téve hűlni hagyjuk, majd tetszés szerint ételfestékkel színezett porcukormázzal, süteménydíszekkel, tarka szemcsés cukorral díszítjük.

Tanácsok:
A száradás és hosszú sütés miatt ennyi az ideje.
De az összeállítás 10 perc.
Elkészítési idő: 140 perc
 
violet
 

Karácsonyi kalács

 Hozzávalók:

50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
15-20 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
kevés só,
1 evőkanál rum,
2 egész tojás,
1 citrom héja,
15-17 dkg vaj,
25 dkg áttört túró,
15 dkg mazsola,
12 dkg tisztított, reszelt mandula

Elkészítés:
sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben. Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.

Tanácsok:
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
Beszóráshoz: kevés porcukorvanilliásat!
vagy gyerekek örömére lecsurgathatjuk csokival!!

Elkészítési idő: 70 perc

violet

 

Karácsonyi mézes kalács

Hozzávalók:
1/4 kg porcukor
2 egész tojás
mézes fűszer
35 dkg langyosított méz
1/2 ráma margarin
6 evőkanál sárgabarack lekvár
2,5 dl meleg tej
2 dkg szalakáli, 1 dkg szódabikarbóna
1 kg liszt A habhoz: 1 tojásfhérje, 20 dkg porcukor

Elkészítés:
a 2,5 dl tejet felezzétek el, az egyikben futtasátok fel a szódabikarbónát, a másikban a szalakálit

80 dkg lisztet tegyetek egy zárható edénybe, majd adjátok hozzá a mézet, tojást, margarint, lekvárt, fűszereket,majd a felfuttatot tejet.Jól keverjétek össze, hogy ne maradjon benne csomó, szórjatok a tetejére lisztett, majd hadjátok állni egy napig./ este keverjétek össze, reggel dolgozható/
A maradék lisztet másnap használjátok fel, borítsátok a masszát egy lisztezett gyúrótáblára, majd addig gyúrjátok , amig a lisztet felveszi.
Csináljatok 3 kupacot, majd egyenként nyújtsátok ki 1 cm vastagságura, előtte mindig gyúrjátok össze a kupacot.
Lisztbe mártott formával szaggassátok ki, zsírozott tepsibe tegyétek, a tetejét kenjétek meg tojássárgájával.
Közepes lángon süssétek, majd ha kisül lehet díszíteni,/sütés előtt lehet belenyomni cukrot, magokat/ a felvert tojásfehérje és porcukor habbal, amit nylonzacskóba töltök, picit levágok a sarkából és mintákat nyomok a tetejére.

Tanácsok:
Jól záródó dobozban sokáig eláll, és nagyon finom!
 
violet
 

Mesés Karácsonyi Sütemény

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj,
1 db tojás,
10 dkg méz,
25 dkg finomra őrölt búza,
¼-ed kávéskanál vanília,
1 citrom reszelt héja.

Elkészítés:
A vajat a mézzel és a tojással habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a búzalisztet és a sütőport.
Ezt simára gyúrjuk és egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap készre süthetjük, viszont ha valami különlegesebbet szeretnénk akkor továbbfejleszthetjük az alapreceptet és Vaníliás csokoládés aprósüteményt készíthetünk.
 
violet
 
Diós vagy mákos beigli másképp
 
Hozzávalók:

1 kg liszt,10 dkg porcukor,2 dkg só,3 dkg élesztő,40 dkg vaj,3 dl tej,2 db tojássárgája,reszelt citromhéj
töltelék:diós:30 dkg dió darálva(vagy mandula),17 dkg p.cukor,1 dl tej (vagy víz),1/2 citrom reszelt héja,mazsola beáztatva.Összekeverni,kissé felfőzni.
mákos:30 dkg mák darálva,17 dkg p.cukor,1 dl tej(vagy víz),1/2 citrom r.héja,mazsola beáztatva.Összekeverni,kissé felfőzni.
gesztenyés:46 dkg gesztenyemasszát elmorzsolunk,majd 4 dkg beáztatott mazsolát és 1/2 dl rumot adunk hozzá.

Elkészítés:
A langyos,cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt,kissé meghintjük liszttel,hagyjuk hogy felfusson.A lisztre rászitáljuk a p.cukrot,majd hozzáadjuk a margarint,a tojást,a sót,valamint a r.citromhéjat,végül pedig az élesztős tejet(kovászt).Közepesen lágy tésztát dagasztunk.(Ha kemény,langyos tejjel lehet lágyítani).30 percre hűtőbe tesszük a tésztát,majd addig elkészítjük a fent leirt módon a tetszőleges töltelékeket.Majd a hűátőből kivéve,a tésztát átgyúrjuk,és kb. 6 db 26 dkg-os darabkákat szaggatunk,amiket külön-külön kb.O,5 cm-es vastagságúra nyújtunk el.(Lehetőleg téglalap alakúra!) Megkenjük a kihűlt töltlékkel egyenként a kihűlt tésztát,majd a két szélét felhajtjuk,és óvatosan,de jó szorosan felcsavarjuk.Tetejét megszúrkáljuk villával,hogy a gőz el tudjon távozni,majd először t.sárgájával,majd fehérjével kenjük meg.(Ettől szép fényes lesz a tészta teteje.) Előmelegített sütőben (kb.180-200 fokon)süssük aranybarnára.

Tanácsok:
Ez a beigli nem a szokásos módon kelesztve készül,hanem fél órán át hűtőben kell pihentetni a tésztát.Majd sülés közben fog megkelni.

 
 violet